noord- & centraal-portugal: douro – porto – alcobaça – lissabon

‘queres um conselho, pede-o ao velho’

‘Wil je advies, vraag het dan aan een oude wijze man’, het noorden en centrale gedeelte van het land worden gedomineerd door contrasten. Van eeuwenoude metropolen boordevol legendes tot onaangetaste landschappen. Een weg die slingert langs sprookjespaleizen, schilderachtige heuvels, gulle wijnranken en beschermde natuurgebieden. Een ontdekking in deze streken kent vele gezichten, al luidt het advies unaniem, laat de wijze raad van de lokale bevolking de leidraad zijn.

Dag 1 – 3: Douro:
Ervaar waarom de Portugezen zelf steeds verklaren dat de Douro regio één van de meest glorieuze plekken op onze aarde is. Rij langs de steile terraswijngaarden, de granieten kliffen, witgekalkte typische quintas en de 18de-eeuwse wijnkelders. Proef de bekroonde ports en wijnen, maar raak er tegelijk betoverd door de schilderachtige wegen, ansichtkaart-achtige dorpjes en de uitstekende keuken.
Onze aanrader: Six Senses Douro Valley

Dag 3 – 5: Porto:
Laat de stad zich openen als ware het een pop-up boek aan de oevers van de rivier. Raak verleid door het historische centrum en de prachtige Igreja de Sao Francisco, wandel langs de kronkelachtige bochten, proef de sfeer en de heerlijke keuken in de Ribeira wijk, klim de geplaveide straatjes omhoog, aanschouw de kunst in een avant-garde museum zoals het Serralves en bewonder de architectonische monumenten uit de Middeleeuwen.
Onze aanrader: Maison Albar, Le Monumental Palace

Dag 5 – 6: Alcobaça:
Rij vanuit de stad naar het dal van de Alcoa en Baça rivieren en laat jezelf katapulteren naar de 12de eeuw in het indrukwekkende klooster en de bijhorende abdij van Santa Maria. Trek ook zeker even naar Leiria met haar charmante centrum, tem de golven in Nazaré, waan jezelf een pelgrim in Fatima, ontdek de ommuurde stad Obidos en aanschouw de Romeinse ruïnes in Conimbriga.
Onze aanrader: Montebelo Mosteiro de Alcobaça Historic Hotel

Dag 6 – 8: Lissabon:
Bedwing de zeven hellingen en geniet van de uitzichten op de Rio Tejo, verdwaal in het panorama van geplaveide steegjes in Alfama, Castelo & Graça, klim naar het Castelo de Sao Jorge, laat je meevoeren door de 17de-eeuwse kunst in het Museu Nacional de Arte Antiga, kuier doorheen de tuinen van het Palacio dos Marqueses de Fronteira en spendeer de middag op een terrasje aan de witgekalkte kathedralen.
Onze aanrader: Epic Sana Marques

Douro

Porto

Lissabon

Alcobaça