REISINFORMATIE & BIJZONDERE VOORWAARDEN

Aanvullend op de Algemene Reis-voorwaarden van de Geschillencommissie Reizen vzw krijgt u hierbij enkele belangrijke nota’s met verklarende informatie of aanvullingen.

1. ERKENDE REISBUREAUS
Het geven van inlichtingen over reizen opgenomen in deze brochure en de verkoop van de reizen is uitsluitend voorbehouden aan erkende reisbureaus met vergunning. Wij raden onze reizigers aan zich te vergewissen of zij wel degelijk in contact zijn met een reisagent, houder van een dergelijke vergunning.

2. WOONSTKEUZE
Voor alle communicatie die betrekking heeft op het reiscontract (bevestiging, wijzigingen…) kiest de reiziger adres bij zijn erkende agent.

3. VEREISTE DOCUMENTEN

 • Elke reiziger dient in het bezit te zijn van geldige identiteitspapieren voor de gereserveerde reis. Voor alle niet-EU bestemmingen is minimum een geldige reispas verplicht. Identiteitspapieren (ook de internationale reispas) dienen geldig te zijn tot minimum 6 maanden na terugkeerdatum. Alle inlichtingen kunnen bekomen worden bij het Consulaat van het betrokken land. Voor reizigers van niet-Belgische nationaliteit, raden we aan zich steeds bij de bevoegde Ambassade of het Consulaat te informeren. In sommige gevallen zijn ook visa en inentingen nodig: raadpleeg respectievelijk de overheid of uw arts.
 • Reizigers met Belgische nationaliteit vanaf 75 jaar dienen in het buitenland ook in het bezit te zijn van identiteitspapieren met een geldige vervaldag, hoewel dit voor een verblijf in België niet meer verplicht is.
 • Minderjarige kinderen, ook pasgeborenen, moeten in het bezit zijn van hun eigen bewijs van identiteit (met foto) alsook over een eigen reispas wanneer de bestemming dit vereist (ook al zouden ze al ingeschreven zijn op de reispas van hun ouders).
 • Voor huwelijksreizen met extra hotelkortingen dient een officieel attest, afgeleverd door het gemeentebestuur, overgemaakt te worden aan de reisorganisator en dit minstens 2 maanden voor de afreisdatum. Deze voordelen kunnen enkel toegestaan worden indien de reis plaats vindt binnen de drie maanden na de officiële huwelijksdatum. Een verdere kopie zal ook gevraagd worden bij aankomst ter plaatse.

4. PRI JZEN

 • Alle prijzen gelden per persoon in EURO, tenzij anders vermeld
 • In de prijzen is begrepen:
  • BTW
  • bijdrage tot het Garantiefonds Reizen
 • Niet inbegrepen zijn:
  • Kosten voor reispas, visum, inenting of andere formaliteiten, dranken, facultatieve uitstappen, fooien, persoonlijke uitgaven, vervoer van en naar de luchthaven in België. In het algemeen kan Odysseus niet verantwoordelijk gesteld worden voor de gevolgen en kosten voortvloeiend uit stakingen, oorlogen, natuurrampen, wijziging van uurregeling, technische defecten, enz. De transport en verblijfskosten die hieruit voortvloeien kunnen ten laste gelegd worden aan de reiziger.
  • Annulatie-, reisbijstandsverzekering e.a: aan te bevelen: uw reisagent zal u graag adviseren.
  • De prijzen van de facultatieve (optionele) excursies tijdens de rondreizen zijn steeds gebaseerd op minimum 2 personen

5. VLUCHTEN

 • De prijzen van de vluchten worden apart vermeld, per bestemming en per luchtvaartmaatschappij. De vluchtprijzen zijn inclusief de verplichte luchthaventaksen. De ter plaatse te betalen eventuele vertrekbelasting (‘departure tax’) is nooit inbegrepen.
 • De reiziger moet zijn terugvlucht herbevestigen 72 uur vóór het vertrek bij de plaatselijke correspondent of luchtvaartmaatschappij van de bestemming van waar hij terugvliegt.
 • De reiziger moet zich minstens 90 minuten en in vele gevallen 120 minuten of meer vóór het vertrek voor de inscheping melden. Indien deze verplichting niet wordt nageleefd dan kan hij in geen geval een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Odysseus kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele uurwijzigingen. Hier zijn o.m. de Conventies van Montreal en Warschau, de Europese Verordening 261/2004 alsook de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij van toepassing waaruit volgt dat tijden, vermeld in uurroosters of elders niet kunnen gegarandeerd worden en de reistijd en routing zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd kunnen worden. Daarbij is noch de vervoerder, noch Odysseus aansprakelijk voor het ontbreken van aansluiting met andere transportmiddelen (privé of openbaar vervoer) tijdens de heen of de terugreis en geeft dit geen aanleiding tot schadevergoeding. Odysseus verkoopt alleen lijnvluchten van betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. In overeenstemming met art. 9 van de Europese Verordening nr. 2111/2005 is de reisorganisator echter verplicht u te informeren over de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen die binnen de EU een exploitatieverbod hebben. Deze lijst kan geraadpleegd worden op https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en Overeenkomstig art. 11 van de Europese Verordening nr. 2111/2005 moet de reisorganisator u informeren over de identiteit van de exploiterende luchtvaartmaatschappijen die betrekking hebben op uw vlucht. De identiteit wordt u meegedeeld op het ogenblik van de boeking. Eventuele wijzigingen worden zo spoedig mogelijk meegedeeld.

6. REISDAGEN /VERBLI JFSDAGEN
Gezien de vluchturen onderhevig zijn aan wijzigingen, worden de vertrek- en terugkeerdag als reisdagen beschouwd. Zodoende is het mogelijk dat u op die dagen (van vertrek en/of terugkeer) niet alle prestaties geniet. Vermindering van prestaties of programmawijzigingen geven geen recht op een schadevergoeding.

7. HOTELKAMER

 • Kamer met zeezicht houdt in dat u vanuit uw kamer min of meer de zee kan zien. In vele gevallen heeft u een volledig en mooi zicht over de zee maar houdt er rekening mee dat in sommige gevallen het uitzicht ook beperkt kan zijn. In andere gevallen is de afstand tot de zee vrij groot.
 • Een hotelkamer is in principe de dag van aankomst vanaf 14.00 uur beschikbaar. Op de dag van vertrek dient u in principe de kamer ten laatste om 11.00 uur te verlaten.

8. ENKEL HOTEL BOEKEN
Voor ‘hotel only’ boekingen worden geen kosten gerekend. Prijs: gepubliceerde nachtprijs x het aantal te verblijven nachten.

9. PRIJSBEREKENING
De prijs vermeld in de Odysseus brochure (+ errata) is van toepassing. Odysseus behoudt zich het recht voor de gepubliceerde prijzen aan te passen tot op het ogenblik van de bevestiging. De definitieve contractprijs wordt aan het reisbureau bevestigd met een bevestigingsformulier en/of factuur bij de reservatie. Bevestigde prijzen kunnen tot vier weken vóór de afreis aangepast worden onder de voorwaarden gesteld bij de Algemene Reisvoorwaarden. Raadpleeg steeds uw reisagent.

10. SPORT EN ANIMATIE
Odysseus kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de goede afloop van sportactiviteiten, excursies, toeristische manifestaties e.a. die niet bij Odysseus in België gereserveerd werden. De organisatie en exploitatie van sportactiviteiten (ook aan hotelstranden) is veelal in handen van lokale organisaties. Alhoewel het bestaan van deze excursies en activiteiten in de brochure ter informatie kunnen vermeld worden, maken zij geen deel uit van de reisovereenkomst en Odysseus is dus niet aansprakelijk. Elke betwisting dient meteen ter plaatse te worden geregeld.

11. HOTELFACILITEITEN
Het kan in het laagseizoen voorkomen dat een aantal sportfaciliteiten, winkels en uitgaansgelegenheden gesloten is en dat minder activiteiten kunnen worden uitgevoerd dan in het hoogseizoen. Ook kan het voorkomen dat bepaalde ‘georganiseerde’ activiteiten en/of avonden alleen doorgaan als er genoeg deelnemers zijn. De beslissing bij dit soort zaken ligt bij het desbetreffende hotel. Hiertegenover staan uiteraard weer belangrijke voordelen: de vakantieganger die in het voor- en naseizoen reist geniet van meer rust en ruimte en kan rekenen op een aanzienlijke korting tegenover hoogseizoen.