kreta

Aν πιαστείς στο χορό θα χορέψεις

Griekenlands’ grootste eiland is tegelijk een paradijs en een paradox, en wie a zegt, moet ook b zeggen. Populair en toch vaak nog ongerept, boordevol rotsachtige ravijnen, ruige baaien, onmogelijk blauwe lagunes, geurige olijfboomgaarden en kleurrijke steden doordrenkt van geschiedenis. Het eiland spreekt dan ook tot de verbeelding van elk type reiziger. Oost en West kunnen niet meer van elkaar verschillen, van honingzoet naar kleinschalig, van alom gekende trekpleisters tot verborgen pareltjes en van wildzwemmen en picknicken tot Minoïsche, Byzantijnse, Venetiaanse en Ottomaanse architectuur.

Dag 1 – 3: Chania :
Met een beeldschone haven die bruist van de traditionele taverna’s boordevol net gevangen zeevruchten, is Chania het ideale startpunt voor een Kretenzische ontdekking. Verdwaal in het doolhof van smalle straten, ontdek de gemeentelijke markt met haar overvloed aan smaken en bezoek de vuurtoren met originele Venetiaanse basis en het prachtige posterstrand van Balos.
Onze aanrader: Casa Delfino

Dag 3 – 4: Rethymnon :
Het immer energieke Rethymnon nodigt uit tot verdwalen langs de uitnodigende bars, cafés, winkels en het prachtige Venetiaanse fort. Proef van de traditionele bladerdeeggebakjes bij één van de vele plaatselijke bakkers, bewonder handgemaakte sieraden en aardewerk in Soulio Street of trek naar het prachtige Agia Irini.
Onze aanrader: Grecotel Creta Palace

Dag 4 – 5: Heraklion :
De historische stad Heraklion is een ideale stop halverwege de route. Als oudste paleis en belangrijkste archeologische vindplaats is Knossos een logische stop. Rogdia of het bijna verlaten Ahlada zijn dan weer ideale stops alvorens koers te zetten naar de binnenstad en haar ommuurde centrum.
Onze aanrader: Acro Wellness Suites

Dag 5 – 8: Agios Nikolaos :
Ooit een slaperig vissersdorpje, vandaag één van de meest populaire kustbestemmingen bij kenners van het eiland. Met drie waterkanten, het strand van Kitroplatia en de jachthaven, draait alles hier rond ‘zee’. Van geweven stoffen tot rustieke keramiek, kleine kiezelstranden en glamourrijke jachten, deze zijde van het eiland voelt steeds als een wereld verwijderd van alles en iedereen anders. Ontdek Elounda met haar zonnige terrasjes, of neem even de overzet naar Spinalonga met zijn voormalige leprakolonie.
Onze aanrader: St. Nicolas Bay Resort Hotel & Villas

Chania

Rethymnon

Heraklion

Agios Nikolaos